Showing posts with label SAIL. Show all posts
Showing posts with label SAIL. Show all posts

Monday, February 24, 2014

Sample objective Questions mining for SAIL ONGC NMDC and other Mining Jobs

 Sample objective Questions mining for SAIL ONGC NMDC and other Mining Jobs
objective type questions and answers in mining
Physical Geology Free Multiple Choice Questions


Q.1: The lines joining points or equal vertical thickness in a bed known as:
a) lsopaches.
b) Isothicks.
c) Contours.
d) Isochores.
Answer:(d)

Q.2: Fine adjustment in Theodolite is done by:
(a) Clamp screw.
(b) Tangent screw.
(c) Focusing screw.
(d) Foot screws.
Answer. (b)

Q.3: lsopaches are:
a) Lines joining points of equal vertical thickness in a bed.
b) Lines joining points of equal true thickness in a bed.
c) Lines joining points of equal elevation.
d) Lines of equal pressure.
Answer:(b)

Q.4:The difference between crushing and grinding:
a) Crushing produces relatively coarse material while grinding produces fine material.
b) ln crushing procedure crusher jaws and rolls do not touch each other, while in grinding
procedure the machine parts come into contact with each other.
c) Crushing operation is commonly intermittent while grinding is generally continuous operation.
d) All the above.
Answer:(d)


Q.5: The function of collectors in ore beneficiation is:
a) As a catalyst.
b) To remove the water.
c) As a flotation regents.
d) To remove the impurities.
Answer:(c)

Q.6: ----- ls the process of agglomerating the fine particles by application of pressure:
a) Briquetting
b) Sintering
c) Pelletizing.
   d) Nodulising.
Answer:(a)

Q.7: The most natural magnetic mineral is:
a) Hematite.
b) Magnetite.
c) Limenite.
d) Franklinite.
Answer:(b)


Q.8: To activate Sphalerite, the activator is:
a) Sulphuric acid.
b) Sodium silicate.
c) Sodium sulphate.
d) Copper sulphate.
Answer:(d)

Q.9: For the depression of silicates and quartz in mineral beneficiation, the depressant……
is used:
a) Sodium silicate.
b) Sulphuric
c) Sodium sulphate.
d) Copper sulphate.
Answer:(a)

Q.10: Classifiers are:
a) Used to mix the materials of different sizes.
b) Used to separate the materials of different sizes
c) Substances, which are mixed during crushing process of the ore.
d) The parts of a grinding machine.
Answer:(b)

   Q.11: The magnetic susceptibility of any mineral depends on:
a) Its crystal structure.
b) Its chemical composition.
c) Its crystal structure and chemical composition.
d) Mode of formation of the mineral.
Answer:(c)

Q.12: Which of the following method is used, when the size range of particles between minus
8 to plus 28 meshes:
a) Gevity separation.
b) Heavy media separation.
c) Tabling.
d) Jigging.
Answer:(d)

Q.13: The use to screen in ore beneficiation is:
a) To measure the grain sizes.
b) To size the crushed and ground material.
c) To separate the gangue minerals from ore.
d) To sort out the magnetic susceptible minerals.
 Answer:(b)

Q.14: The specific gravity of the barites is:
a) 4.8
b) 5.2
c) 5.4
d) 5.8
Answer:(a)


Q.15: “Tabling" method of separation is usually applied when the particle size range between:
a) Minus 10 to plus 100 meshes.
b) Minus 20 to plus 200 meshes.
c) Minus 28 to plus 200 meshes.
d) Minus 42 to plus 300 meshes.
Answer:(c)

Q.16: What is the maximum flotation pH of chalcopyrite?
a) 14.0
b) 13.8
c) 13.2
d) 11.8
Answer:(d)


Q.17 : Which of the following methods of agglomeration involves two basic steps - balling
and firing?
a) Briquetting.
b) Sintering.
c) Pelletizing.
d) Nodulising.
Answer:(c)

Q.18: Polygonal method of reserve estimation is used when:
a) Drill holes are equally spaced.
b) Drill holes occur in rectangular grid.
c) Drill holes are irregularly spaced.
d) Drill holes are considered to form.
 Answer:(c)

Q.19: isochors are lines lolling the points of equal:
a) Thickness of an ore body measured by perpendicular drill holes.
b) Thickness of an ore body measured by inclined drill holes.
c) Thickness of an ore body measured by Vertical drill holes.
d) Depth of an ore body.
Answer:(c)

Q.20: Drift in mining terminology means:
a) The same as tunnel.
b) The same as admit.
c) A horizontal tunnel parallel to the strike of the lode.
d) Opening from the shaft, passing through the country rock and reaches to the ore body
Answer:(c)

Q.21: Cut off grade is:
a) The grade of ore ultimately fed to the beneficiation plant.
b) The grade of ore below which mining is uneconomical.
c) The grade of ore throughout the ore body.
d) Always the same as average grade.
Answer:(b)

Q.22: Salting of an ore is done:
a) By adding common salt.
b) By removing salt from the ore.
c) By mixing substances for increasing the values in the ore samples.
d) By mixing substances for lowering the values in the ore samples.
Answer:(a)

Q.23: Lines joining the points of equal elevation are known as:
a) Contours.
b) Isochrones.   
c) Isopaches.
d) Stratum contours.
Answer:(d)

Thursday, July 28, 2011

Objective Electrical Engineering For SAIL MTT Jobs

Objective Electrical Engineering For SAIL MTT Jobs
Solved electrical engineering Exam Questions FOR SAIL
Practice paper for SAIL Management Trainee vacancy



1. When bundle conductors are used in place of single conductors, the effective inductance and capacitance will respectively
(a) Increase and decrease
(b) Decrease and increase
(c) Decrease and remain unaffected
(d) remain unaffected and increase

Ans:-B


2. A balanced 3-phase, 3-wire supply feeds balanced star connected resistors. If one of the resistors is disconnected, then the percentage reduction in load will be
(a) 33(1/3)
(b) 50
(c) 66(2/3)
(d) 75

Ans:-A


3. A long overhead transmission line is terminated by its characteristic impedance. Under this operating condition, the ratio of the voltage to the current at dfferen1pñnts along the line will
(a) Progressively increase from the sending-end to the receiving-end
(b) Progressively increase from the receiving- end to the sending-end
(c) remain the same at the two ends, but be higher between the two ends being maximum at the centre of the line
(d) Remain the same at all points

Ans:-D


4. For a transmission line with negligible losses, the lagging reactive power (VAR) delivered at the receiving-end, for a given receiving-end voltage, is directly proportional to the
(a) Square of the line voltage drop
(b) Line voltage drop
(c) Line inductive reactance
(d) Line capacitive reactance

Ans:-B





5. Earth wire on EHV overhead transmission line is provided to protect the line against
(a) Lightning surges
(b) Switching surges
(c) Excessive fault voltages
(d) Corona effect

Ans:-A



6. Consider the following statements about distance relays
1. The effect of an arc may cause the relay to under reach.
2. The effect of an intermediate current source may cause the relay to overreach.
3. The effect of an intermediate load may cause the relay to under reach.
4. The presence of dc offset in the fault current may cause the relay to over- reach.
Of these statements:
(a) 2 and 3 are correct
(b) 1 and 4 are correct
(c) 1. 2 and 3 are correct
(d) 2, 3 and 4 are correct

Ans:-C





Directions: The following 13 items consist of two statements, one labelled the ‘Assertion A’ and the other labelled the ‘Reason R’. You are to examine these two statements carefully and decide f the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select your answer to these Items using the codes given below and mark your answer sheet accordingly.
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

7. Assertion (A): Whenever a synchro pair is used as an error detector, a two-phase ac motor may be used as an actuator.
Reason (R) : the synchro pair produces an error voltage which is suppressed carrier modulated and a two-phase ac motor could demodulate this.

Ans:-C


8. Assertion (A): The input impedance of a loss- less transmission line can have two limiting values, zero and infinity.
Reason (R) : These limiting values will depend upon whether the transmission line is open or shorted at the load end and whether the length of the line is an integral multiple of λ/4 where λ is the wavelength within the transmission line.

Ans:-A


9. Assertion (A) : In order to produce a light spot at the point at which the electron am strikes the CR0 screen, the inner surface of the screen is coated with a phosphor.
Reason (R) : The phosphor absorbs the kinetic energy of the bombarding electrons and reemits energy at a higher frequency

Ans:-B


10. Assertion (A) : Frequency modulation systems are more widely used than amplitude modulation systems.
Reason (R): Frequency modulation systems have less noise than amplitude modulation systems.

Ans:-C



11. Assertion (A): Low resistances are not measured by Wheatstone bridge arrangements.
Reason (R) : The effects of contact and lead resistances detrimental to low resistance measurements, are present in large amounts in Wheatstone bridge method.

Ans:-A


12. Assertion (A): Multistage dc amplifiers are invariably based on two-transistor differential amplifiers.
Reason (R): Two-transistor differential amplifiers have high gain and high CMRR.

Ans:-A


13. Assertion (A): DC shunt motors are usually fitted with interpoles.
Reason (R) : Interpoles increases the starting torque of dc shunt motors.

Ans:-C


14. Assertion (A): In a level compounded dc generator, the terminal voltage at full load is equal to the terminal voltage at no-load.
Reason (R): Under load conditions, the armature reaction increases the flux per pole and thus helps maintain a constant terminal voltage.

Ans:-A


15. Assertion (A): DC series motors are known to be capable of operating on ac supply as well. With a very minor modification, dc shunt motors can work on ac supply as well.
Reason (R): the direction of torque developed in a rotating machine remains unaltered if the directions of conductor current and air-gap flux are reversed simultaneously.

Ans:-C


16. Assertion (A): In the experimental determination of synchronous impedance of an ac generator, it is possible to take one set of data only from short- circuit test, and obtain there from the short circuit characteristic of the machine as a straight line passing through the origin of the plot.
Reason (R): During the short-circuit test, the magnetic circuit of an alternator; remains unsaturated even when the field excitation is high.

Ans:-B

17. Assertion (A): Under normal operating conditions, major portion of iron losses of an induction motor occurs in the stator.
Reason (R): The frequency of the rotor currents under normal operating conditions is very small.

Ans:-A

18. Assertion (A) Solid state regulators are finding favour in speed control of domestic fans, over conventional resistance and inductance type regulators.
Reason (R): Solid state regulators are compact, relatively less expensive, energy efficient, more reliable and afford noise-free operation.

Ans:-A

19. Assertion (A): The conductors are usually transposed in transmission lines.
Reason (R): The resistance of each phase has to be equal.

Ans:-C


20. For the network function
Z(s) = 2 (s2 + 1)(s2 + 9) / s(s2+4)
the value of the series capacitance in Foster Form I is
(a) 1/9 F
(b) 3/9 F
(c) 2/9 F
(d) 4/9 F

Ans:-C





21. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists
List I
(Time functions)
A. e-2(t-2)
B. d (t2) / dt
C. t /2

List II
(Laplace transforms)
1. 2 / s2
2. 1 / s+2 e-2s
3. 1 / 2s2
4. 1 / 2s
Codes:
A B C
(a) 2 1 3
(b) 2 3 4
(c) 1 2 3
(d) 3 1 4

Ans:-A


22. When a constant voltage source V is connected to a series R-L circuit with zero initial stored energy in the inductor, the instantaneous value of power supplied to the inductor I is given by
(a) V2/R (e –Rl/L — e-2Rt/L)
(b) V2/R (1 — e-Rt/L)
(c) V2/R e-Rt/L
(d) V2/R(1 + e-Rt/L)

Ans:-B


23. Consider the following statements
In a series RLC resonant circuit, the bandwidth is
1. Directly proportional to resonant frequency
2. Inversely proportional to resonant frequency
3. Directly proportional to quality factor
4. Inversely proportional to quality factor
Of these statements:
(a) 2 and 3 are correct
(b) 2 and 4 are correct
(c) 1 and 3 are correct
(d) 1 and 4 are correct

Ans:-D





24. The instantaneous power taken by a balanced three-phase load supplied from a balanced three- phase source it
(a) Zero
(b) A constant
(c) A pulsating function with a non-zero average
(d) Alternating with a zero average

Ans:-B


25. The power in a 3-phase 3-wire load Is measured using two 100 W full-scale wattmeters W1 and W7 WI is of accuracy class ±1% and reads 100 W. W2 is of accuracy class ±0.5% and reads —50 W. Then the uncertainty In the computation of total power it
(a) ± 1.5%
(b) ± 0.5%
(c) ±4%
(d) ±3%

Ans:-D

Search This Blog